Wilhelm Heidkamp

Wilhelm Heidkamp

Wilhelm Heidkamp

Historia

Wilhelm Heidkamp var befälsskeppet (Führer der Zerstörer)  i den grupp av 10 jagare som intog Narvik, ”Kriegsschiffgruppe 1” som den hette.  Kommendant ombord var Hans Erdmenger.

Efter man ganska enkelt ,och nästan utan motstånd, sänkt det norska pansarskeppet ”Eidsvoll” den 9 april 1940, så ankrade man inne i hamnen i Narvik.

På morgonen den 10 april så kom den engelska eskardern med b.l.a. jagaren ”Hardy”. Under striden så fick ”Hardy” in en träff på Heidkamp med en torped, så hela akterskeppet sprängdes loss. 81 man ur besättningen omkom.  Men fartyget sjönk inte, och man fick hjälp ett bogsera in jagaren långt in i hamnen. Men dagen efter så inträffade en explosion ombord, och hon sjönk till botten.

1963 när man bärgade de flesta vraken i Narviks hamn, så bärgades också Heidkamp, och släpades iväg och dumpades utanför flygplatsen i Narvik, där den ligger än idag.

Dykningen

Vraket är ca 60 meter långt idag, hon slutar bakom platsen där fundamentet till första torpedbatteriet satt. Vraket är oftast bojat fram i fören, och djupet ligger emellan 10-25 meters djup. Vraket står kölrätt längs med sidan på flygplatsen, och är skrovhel fortfarande.  Ca  5 meter ifrån på styrbords sida ligger systern Anton Schmidt, och vill man dyka på den, så börjar man på Heidkamp, då det bara sitter en boj där. Ca 20-30 meter från barbords sida ligger också Dieter von Roeder.

Två korridorer går längs med skeppet, och där inne finns massor av detaljer att se. Handfat med varm och kallvattenkranar, brandutrustning, skåp med mätare och dyligt. Det som är speciellt med jagarna är att det är ganska avancerat att penetrera, då det är mycket smalt och trångt. Sen är mycket av väggarna och annat där inne gjort av aluminium, och är idag mycket vasst.  Det finns också många rosthål i skrovet som går bra att kika in i. Man kan lätt tillbringa en timme på vraket utan att få tråkigt.

Fakta

Byggd 1937 i Bremen.

  • Längd: 123,4 meter
  • Bredd: 11,75 meter
  • Djupgående: 4,5 meter
  • Tonnage: 3415 grt
  • Besättning: 323 man
  • Dykdjup: 10-25 meter